Blog – Full Width

napisao(la)

Početak rada Irsko-srpske privredne komore

Početak rada Irsko-srpske privredne komore na čelu sa predsednikom Frenkom Haniganom, zvanično je objavljen na vebinaru održanom 26. maja 2021. godine. Uz prisustvo stotinu učesnika, u izuzetno afirmativnoj atmosferi, glavni govornici bili su Njena Ekselencija Aleksandra Joksimović, ambasadorka Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi i Njegova Ekselencija Sajmon Kovini, ministar spoljnih poslova Irske.

Ambasadorka Joksimović je istakla dobre bilateralne odnose Republike Srbije i Irske, što je navedeno i u nedavnom razgovoru ministara Selakovića i Kovnija. Joksimović je izrazila očekivanje da će novoosnovana Privredna komora značajno doprineti unapređenju trgovinskih i investicionih potencijala dve zemlje. Takođe, ambasadorka je istakla i snažnu posvećenost Republike Srbije evro integracijama, zahvalivši se na kontinuiranoj podršci koju nam Irska pruža u tom procesu. Joksimović je detaljno informisala prisutne o prednostima poslovanja u Srbiji i naporima koje Vlada Republike Srbije čini da poslovno okruženje bude još atraktivnije za strane investicije. Ukazala je na stabilno političko okruženje, posvećenost reformama u oblasti vladavine prava, uspehe u oblasti vakcinacije i očuvanja privrede tokom pandemije, što irskim privrednicima pruža jasan signal o mogućnostima i prednostima investiranja u Srbiji. Kao dodatnu prednost, izdvojila je orijentaciju naše ekonomije prema tržištu EU, ali i kroz sporazume o slobodnoj trgovini zaključene sa drugim važnim partnerima.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovini pozdravio je pokretanje Irsko-srpske privredne komore kao važan korak ka daljem jačanju prijateljstva i saradnje dve zemlje, što je definisano kao zajednički cilj u nedavnom razgovoru sa ministrom Selakovićem. Ministar je pohvalio napore ambasadorke Joksimović i tima koji je doprineo stvaranju Komore. Kovini očekuje da će Komora doprineti unapređenju trgovinskih odnosa, ali i jačanju direktnih veza između dva naroda. Ukazao je na značaj Srbije zbog geografskog položaja i istakao potencijal naše zemlje u sektorima poljoprivrede, komunikacija i informacionih tehnologija. Kovini je istakao impresivne rezultate koje je Srbija postigla u pogledu vakcinacije i u smanjenju štetnih efekata pandemije na njenu ekonomiju. Posebno je izdvojio solidarnost koju je Srbija pokazala prema svojim susedima u kontekstu prevazilaženja pandemije, podsetivši da je tome doprinela i EU. Ministar je podvukao da su Republika Srbija i region SB deo Evrope i da kao takvi treba da postanu deo EU. Integraciju SB u EU opisao je kao strateški cilj koji je u zajedničkom interesu i regiona i EU. U tom smislu, Irska naglašava potrebu za novom dinamikom na polju evro integracija i očekuje da će nova metodologija ubrzati evropski put Srbije. Kovini je podvukao da Srbija može da računa na svu pomoć Irske u tom procesu.

Tokom diskusija, učesnici su jednoglasno istakli pozitivna iskustva irskih kompanija koje već posluju u Srbiji, uz poziv drugima da iskoriste potencijal poslovanja na srpskom tržištu, što je jedan od ključnih zadataka Irsko-srpske privredne komore.

napisao(la)

Dobrodošlica Njene Ekselencije ambasadorke Aleksandre Joksimović

Odnosi Srbije i Irske idu izvan okvira diplomatskih odnosa, čija će 45. godišnjica biti obeležena 2022. godine. Ti odnosi dublji su nego što izgleda. Pozitivna percepcija Irske i Iraca, kao prijateljskog naroda, uprkos izraženoj geografskoj udaljenosti, zasnovana je na istorijskim činjenicama o prisustvu keltskih plemena na teritoriji današnje Srbije. Naša prestonica Beograd jedan je od najstarijih gradova u Evropi zahvaljujući Keltima koji su ga osnovali u 3. veku p.n.epod imenom Singidun (reč dūn znači “naselje” ili “tvrđavu” i korene vuče iz imena London – Lundūn). Srbija ne zaboravlja irske saborce u Prvom svetskom ratu, junaštvo 10. irske divizije koja je čuvala srpsku vojsku tokom povlačenja 1915. Godine. Ne zaboravlja ni irsko poreklo Flore Sends, prve žene oficira u srpskoj vojsci.

Skrivene, ali ništa manje važne, jesu niti koje povezuju kulture naše dve zemlje. Ugledni irski dramski pisac i dobitnik Nobelove nagrade Džordž Bernard Šo (1856-1950) smatrao je ćirilicu najsavršenijim pismom na svetu. U svom testamentu, Šo je zaveštao iznos od (danas skoro) 370 000 funti svakome ko uspe da reformiše i pojednostavi englesku azbuku da bude po uzoru na Vukovo pravilo „jedno slovo, jedan glas“. Srbija je utkana u delo Rebeke Vest „Crno jagnje i sivi soko“, a Irska u melodijama srpskog benda Orthodox Celts skoro tri decenije.

Kao ambasador, daću sve od sebe da unapredim sveukupne bilateralne odnose između Srbije i Irske i da tako približim dva naroda što je više moguće.


Njena Ekselencija Aleksandra Joksimović, Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji

Naša ekonomska saradnja je skromna u obimu, ali ima ogroman potencijal. Stoga očekujemo da će Irsko-srpska privredna komora  svojim aktivnostima olakšati komunikaciju između privrednih subjekata u Srbiji i Irskoj, na taj način doprineti priznavanju potencijala i, na kraju, značajnijem unapređenju trgovinske i investicione saradnje. Istovremeno, snažno pozdravljamo prisustvo irskih kompanija u Srbiji, ali i srpskih u Irskoj. Ubeđeni smo da će, deljenjem pozitivnih iskustava našeg poslovanja, privući interesovanje i drugih kompanija za naša dva tržišta.

napisao(la)

Najava osnivanja Irsko-srpske privredne komore

Početak rada Irsko-srpske privredne komore održaće se:
On Zoom meeting
Sreda, 26. maja
10.30 irsko vreme / 11.30 srpsko vreme

Da biste osigurali svoju pozivnicu, pošaljite mi imejl na frank@strategicrovd.com

Naš počasni gost biće:

 • Ministar spoljnih poslova i odbrane Simon Covenei.
 • Njena Ekselencija, Amb. Aleksandra Joksimović formalno će pokrenuti Irsko-srpsku privrednu komoru

Detalji će biti objavljeni na sajtu i na ISCC Linkedin profilu.

Prvi zvaničan ručak sa našmm ambasadorkom se planira za septembar 2021, na Triniti College, Univerzitet u Dablinu.

  Irish-Serbian Chamber of Commerce

  Our mission is to promote and facilitate trade and investment between Ireland and Serbia, and to represent the views of the business communities in both countries.

  ADDRESS

  Carrigtwohill T45 ET13, County Cork, Ireland

  PHONE

  +353868280077

  EMAIL

  info@irska.rs